duminică, 26 februarie 2012

Norocul si ghinionul


De mic credeam ca norocul este o calitate…o calitate innascuta sau…daca iti lipseste , chiar un defect.
 Nu eram sigur de asta , dat fiind ca nu le am ca filozofia  dar...
  Intr-o zi de toamna tarzie , cand frunzele ruginii formau un covor multicolor iar cerul era brazdat de norii negrii care „te alungau“ in casa , elevii de la generala 2 din Muncitorilor 35 , se intorceau , mai fericiti decat au intrat dar ciudat lucru , mai fericiti decat de obicei..
   -Ce noroc ar fi sa gasim noi cheile profesoarei.
   -Da ma Mihai , dar norocu` nu cade din cer , si te astepti sa le gasim noi , noi care avem noroc daca luam 5 in teza.
   -Pardon ...5 in teza iei tu. Eu am muncit tot semestrul si i-am adus cel mai mare buchet doamnei profesoare la inceput de an scolar.
  Pentru a ma face inteles Mihai si Andrei erau doi colegi de scoala. Se cunosteau de la gradinta si se certau mai mereu pe lucruri neinsemnate , insa mereu ajungeau la o intelegere ca mai apoi sa ajunga iar la conflict.
     Mihai era un baiat mic de statura , grasut cu rosu in obraji , dar iute la minte si agitat mai tot timpul.Notele sale variau intre proaste si foarte proaste dar nu se plangea , ba fie vorba intre noi era chiar multumit.
    In contrast cu bunul sau prieten, Andrei ,  era un baiat inalt , slab si impovarat de griji si teme. Notele sale variau intre 10 si + 10 , dar se plangea mai tot timpul .Pentru el universul era o sfera de matematica iar fizica completa golurile lasate de literatura.Isi dojenea mereu prietenul pentru ca in loc de chimie se juca pe calculator , in loc de biologie prindea fluturi nevinovati.
     Asa cum cred ca ati observat , este o balanta uriasa intre cei doi , lucru ce va fi vizibil pe parcursul intamplarilor.
    Spuneam deci ca profesoara de romana si-a pierdut cheile si ofera o recompensa substantiala (media 10 pe semestrul 1) celui care le gaseste.
   De marti pe la ora 13 jumate , au inceput cautarile. Fiecare isi folosea mintea , si relatiile cu unii profesorii pentru a cauta cat mai eficient “comoara”.
   Andrei stresat ca de obicei se ruga de Mihai sa il ajute sa caute , insa Mihai mesteca preocupat o guma pe care recent a dezlipit-o din spatele bancii.
   Cautarile au tinut o saptamana daca nu si mai mult , timp in care Andrei avea cearcane de 5 mm , noptile petrecandu-le “croind” un plan prin care sa obtina media 10.
   Intr-o zi , cand au ajuns acasa , Mihai si-a deschis intamplator sertarul unde isi tinea cartile , care cred ca nu a mai fost deschis vreodata.Acolo….nu cred ca va puteti imagina ce a gasit .Pe langa praf si ..mult praf , in dreptul cartii de literatura …se aflau .. cheile.Cheile de la casa?NU!Nici pomeneala! Cheile profesoarei de romana.
     


  Va intrebati probabil cum au ajuns acolo si va asteptati sa va raspund logic , insa .. sincer sa fiu…nu am nici cea mai vaga idée.Poate sa fie o minune , desi nu cred , pentru ca nu suntem in basme , poate sa fie neatentie , neatentia lui Mihai , graba lui si nepasarea fata de lucrurile agonisite , sau poate sa fie doar…doar NOROC.Prefer aceasta explicatie …
  Asadar norocul nu se cauta , norocul este intamplator , firesc . Ghinionul este intamplator , firesc.
  La fel ca Ion Luca Caragiale , nu stiu ce s-a intamplat cu eroii mei , banuiesc doar ca Mihai a avut o medie de 10(unica medie de 10) si ca Andrei s-a chinuit in continuare sa se lupte cu …ghinionul.

5 comentarii:

  1. bravooo, imi place nespus de mult aceasta compunere :)

    RăspundețiȘtergere
  2. imi place ce ati scris despre noroc si ghinion

    RăspundețiȘtergere
  3. este foarte buna aceasta compunere despre noroc si ghinion este foarte buna,ai avut multa imaginatie rares imi place!************

    RăspundețiȘtergere
  4. Bv.Foarte frumoasa,imi place ce ai scris despre aceasta compunere.

    RăspundețiȘtergere