miercuri, 29 februarie 2012

Iosif Vissarionovici Stalin


Iosif Vissarionovici Stalin (n. 21 decembrie 1878 – d. 5 martie 1953) din tată georgian și mamă osetină, a fost un revoluționar bolșevic și conducător politic sovietic. Stalin a devenit Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice în 1922, în urma morții lui Vladimir Ilici Lenin, câștigând în anii deceniului al treilea lupta pentru putere cu Lev Troțki și consolidându-și pe deplin autoritatea odată cu Marea Epurare, o perioadă de represiune cruntă al cărei apogeu a fost atins în 1937. Stalin a rămas la putere pe tot parcursul celui de-al Doilea Război Mondial, și după încheierea acestuia, până la moartea sa. Regimul său de ideologie marxist-leninistă este adeseori numit stalinism.
Pe durata deceniului al patrulea, el, a eliminat opoziția politică prin intermediul sistemului foarte dur al exilului intern și prin execuții, iar prin asigurarea de beneficii anumitor segmente ale populației, a câștigat sprijinul sau cooperarea lor cu regimul. O victorie greu cucerită în Marele Război pentru Apărarea Patriei, 19411945, (care a fost posibilă cel puțin parțial datorită capacităților de producție ridicate în timpul industrializării forțate), a pus temelia pentru formarea Pactului de la Varșovia și a consfințit poziția URSS drept una dintre cele două superputeri mondiale dominante, poziție pe care a menținut-o pentru aproape patru decenii după moartea lui Stalin (în 1953). Cu toate acestea, generațiile de conducători care au urmat au repudiat stalinismul.

marți, 28 februarie 2012

Ajuta-ti aproapele !



O compunere in care am sintetizat droctina religioasa cu arta literara,sper ca o sa va placa:    

O dovada a iubirii pentru aproapele , este ajutorul oferit in situatiile dificile. Acest lucru dovedeste atat  bunatatea si milostivia persoanei cat si dragostea sa pentru Dumnezeu.

      “Ajuta-ti aproapele !” , acest lucru imi aduce amine de o fapta caritabila care a dovedit ca poporul nostru este plin de oameni saritori si cu credinta.

        In urma cu cativa ani , in zona Moldovei au avut loc inundatii ce au afectat locuintele si gospodariile locuitorilor. Munca la care au trudit o viata le-a fost spulberata in cateva momente de apele neiertatoare ce au maturat totul in calea lor.

       In unele locuri oamenii au fost nevoiti sa isi paraseasca locuintele care erau doar ramasite a ceea ce a fost odata.Lacrimi de durere puteau fi observate in ochii fiecarui om , iar cu cumplita intristare urmau autoritatile lasand in urma tot ceea ce mai aveau.

       Nefericita intamplare a lasat fara adapost mai mult de 100 de oameni , carora li s-au oferit locuinte improvizate de autoritatile statului , insa acestea fiind provizorii.

       Familii formate din mai mult de 4, 5 membrii dormeau pe jos, pe saltele si primeau cu bucurie orice mic ajutor din partea statului.

       Cetatenii Romaniei s-au aratat a fi extrem de solidari fata de suferinta acestor oameni. La centrele de colectare a pachetelor pentru sinistrati au ajuns zilnic sute de pachete  “pline de “ milostivia oamenilor.

        Imabracaminte, alimente , obiecte de uz casnic , rechizite pentru copii , jucarii au fost zilnic trimise catre oamenii procopsiti de soarta.

        Vazand ajutorul oferit celor aflati in nevoie, m-am gandit sa ofer un pachet cu alimente, jucarii si alte lucruri folositoare , pentru a nu ramane indiferent.

        Locuitorii zonelor inundate au fost extreme de fericiti de ajutorul primit si de aceea si-au pus toata nadejdea in forta infinta a lui Dumnezeu.Langa locurile amenajate pentru sinistrati exista o mica Biserica. Am fost placut impresionat sa vad ca in fiecare zi , la orice ora , Bisericuta este plina de oameni ce ii multumesc Domnului ca nu au fost uitati , si ca m-ai exista si pentru ei o licarire de speranta.

        Femei alaturi de copii , barbati si chiar batrani purtau cu credinta in suflete iconitele primate in dar de la staretii Bisericii , crezand cu tarie  ca Sfanta  Fecioara ii va calauzi.

    Statul nu a ramas indiferent in ceea ce priveste necazul cetatenilor romani . In cateva luni de la dezastru au fost construite locuinte pentru cei a caror case au fost distruse de ape.
   
Aceasta intamplare nefericita , a reusit sa deschida inimile romanilor, si sa  demonstreze bunatatea si milostivenia pe care o au. Credinta in Dumnezeu este o arma importanta pentru a trece peste necazuri , iar sinistratii au dovedit ca aceasta este cea mai grabnica solutie .
 
“Ajuta-ti aproapele!” , si vei fi ajutat la randul tau.

Cercuri


Cercul ex-înscris

 Def.    Cercul ex-înscris unui triunghi este tangent la o laturã a triunghiului şi la prelungirile celorlalte douã laturi; centrul cercului exînscris este intersecţia bisectoarei unui unghi interior cu bisectoarele celorlalte douã unghiuri exterioare.



Cercul inscris triunghiului

Def.  Cele trei bisectoare ale unui triunghi sunt concurente. Punctul lor comun se numeşte centrul cercului înscris în triunghi.


Cercul circumscris

Def. Cele trei mediatoare ale unui triunghi sunt concurente. Punctul lor comun se numeşte centrul cercului circumscris triunghiului.

Olimpiada de chimie 2011

                             

luni, 27 februarie 2012

Horia Arama-Planeta celor doi sori


Am incercat sa realizez un rezumat a creatiei ''Planeta celor doi sori'' de Horia Arama in cat mai putine randuri.Iata ce a iesit:



Autorul face o calatorie pe planeta neveosimila a celor 2 sori.De dimineata toate lucrurile pareau in regula , pana si receptionerul hotelului care se arata a fi deosebit de "implicat" in problemele clientilor...Acesta s-a plimbat pe strazi si s-a intal cu o fata care i-a prezentat orasul , care parea foarte linistit, ordonat, ingrijit.Cand a ajuns inapoi la hotel s-a asezat in pat si a adormit insa cand s-a trezit nimic nu mai parea ca inainte.O harmalaie "multicolora" brazda strazile pline de oameni ale orasului.Nimic nu mai era la locul lui si toatae pareau total neorganizate . Astfel Horia Arama si-a dat seama aca pe aceasta planeta erau 2 sori :unul ziua care mentinea pacea si linistea s unul noaptea care "electrocuta" involuntar

Demonstratie Teorema lui Menelaus


Dacă punctele D,E și F se conțin, respectiv, în dreptele BC,CA și AB ale triunghiului ABC, rezultă că ele sunt coliniare dacă și numai dacă are loc relația: 

AE/EC x CD/BD x BF/FA =1

Demonstratie:


Se construieste prin C paralela cu dreapta d care contine punctele M, N, P. Aceasta intersecteaza  AB in punctul notat cu R.
Se aplica teorema lui Thales in triunghiul BMP cu CR paralel cu MP :
MB/MC=PB/PR (1)
Iar in triunghiul ARC cuPN paralel cu RC rezulta :
CN/NA=PR/PA. (2)

din (1) si (2) => concluzia


duminică, 26 februarie 2012

Combustibili


In regiunea noastra se folosesc urm. tipuri de combustibili:carbine,motorina,benzina,gaze naturale(metan),gaz lichefiat(butan sau propan),lemn si peleti din lemn.
1.Carbunele :este un combustibil fosil solid folosit la obtinerea electricitatii prin arderea sa in turbine precum si obtinerii de agent termic(apa incalzita) pentru incalzirea locuintelor.
Se depoziteaza in hale betonate si acoperite pentru a preveni infiltrarea apei.
2.motorina si benzina : sunt combustibili fosili lichizi utilizati in transporturi,prin arderea lor in motoare.
De asemenea se mai folosesc la unele utilaje industriale.(producerea aerului comprimat.
Depozitarea se face in recipienti de metal pentru a preveni iesirea vaporilor in atmosfera cat si a patrunderii impuritatilor(apa,praf) in combustibil.
3.gaz metan :este un cobustibil utilizat la obtinerea agentului termic pt incalzirea locuintelor,a apei menajere calde precum si a electricitatii prin arderea sa in centrale.
Se stocheaza in depozite uriase subterane,foste surse de petrol sau gaze naturale si transportate catre beneficiar prin conducte.
4.GPL(gaz lichefiat) :este folosit la unele tipuri de masini in transporturi sau pentru a alimenta sobele de incalzit/gatit in locuinte.
Depozitarea lui se face in cisterne  metalice sau butelii pentru a preveni raspandirea in atmosfera.
5.Lemn :este un combustibil solid utilizat prin arderea sa in sobe la incalzirea locuintelorsi obtinerii apei calde menajere.
Se depoziteaza in spatii acoperite (pentru a evita contactul cu apa de ploaie) si ventilate pentru a facilita uscarea lemnului.
6.Peletii din lemn:  Sunt un tip de combustibil facut din rumegus compactat  utilizat la incalzirea locuintelor si obt. Apei menajere in locuinte.Depozitarea se face in saci de hartie stivuiti sub un acoperis. 

Ajunul craciunului


Era o seara linistita de Decembrie.Era ziua de dinaintea Craciunului.Toata ziua, soarele nu a reusit  sa priveasca de dupa norii plumburii  pamantul acoperit de plapuma rece a iernii.
Vantul se joaca prin vazduh cu norii grei de zapada,conturandu-le forme nastrusnice.Fulgii de nea se rotesc ametitor intr-o hora ,chemandu-ne parca sa ne alturam lor in acest dans minunat.O plapuma alba si rece acoperise strazile orasului.
La noi in casa mama pregatea cozonacii ,iar eu,impreuna cu tata impodobeam bradul cu mii de luminite cu forme si culori diferite foarte frumoase .Ne pregateam sa-l intampinam pe Mos Cracuin.
Admirand bradul impodobit  ,mi-am adus aminte de  legenda lui Mos Craciun .Mama venise langa noi iar eu am inceput sale povestesc despre aceasta legenda care spune ca mosul ar fi fost o persoana rea, inumana. Sotia lui in schimb era miloasa si blajina. Ea i-a oferit adapost Fecioarei Mariei cand aceasta era pe cale sa nasca, dar temandu-se de mania lui Craciun, a ascuns-o pe aceasta in iesle. Craciun, afland de isprava sotiei, s-a infuriat si i-a taiat mainile. Fecioara Maria a facut o minune si i-a lipit bratele Craciunitei. Minunea a avut si efecte secundare, Mos Craciun transformandu-se in omul blajin, milos si jovial pe care il stim astazi .

Norocul si ghinionul


De mic credeam ca norocul este o calitate…o calitate innascuta sau…daca iti lipseste , chiar un defect.
 Nu eram sigur de asta , dat fiind ca nu le am ca filozofia  dar...
  Intr-o zi de toamna tarzie , cand frunzele ruginii formau un covor multicolor iar cerul era brazdat de norii negrii care „te alungau“ in casa , elevii de la generala 2 din Muncitorilor 35 , se intorceau , mai fericiti decat au intrat dar ciudat lucru , mai fericiti decat de obicei..
   -Ce noroc ar fi sa gasim noi cheile profesoarei.
   -Da ma Mihai , dar norocu` nu cade din cer , si te astepti sa le gasim noi , noi care avem noroc daca luam 5 in teza.
   -Pardon ...5 in teza iei tu. Eu am muncit tot semestrul si i-am adus cel mai mare buchet doamnei profesoare la inceput de an scolar.
  Pentru a ma face inteles Mihai si Andrei erau doi colegi de scoala. Se cunosteau de la gradinta si se certau mai mereu pe lucruri neinsemnate , insa mereu ajungeau la o intelegere ca mai apoi sa ajunga iar la conflict.
     Mihai era un baiat mic de statura , grasut cu rosu in obraji , dar iute la minte si agitat mai tot timpul.Notele sale variau intre proaste si foarte proaste dar nu se plangea , ba fie vorba intre noi era chiar multumit.
    In contrast cu bunul sau prieten, Andrei ,  era un baiat inalt , slab si impovarat de griji si teme. Notele sale variau intre 10 si + 10 , dar se plangea mai tot timpul .Pentru el universul era o sfera de matematica iar fizica completa golurile lasate de literatura.Isi dojenea mereu prietenul pentru ca in loc de chimie se juca pe calculator , in loc de biologie prindea fluturi nevinovati.
     Asa cum cred ca ati observat , este o balanta uriasa intre cei doi , lucru ce va fi vizibil pe parcursul intamplarilor.
    Spuneam deci ca profesoara de romana si-a pierdut cheile si ofera o recompensa substantiala (media 10 pe semestrul 1) celui care le gaseste.
   De marti pe la ora 13 jumate , au inceput cautarile. Fiecare isi folosea mintea , si relatiile cu unii profesorii pentru a cauta cat mai eficient “comoara”.
   Andrei stresat ca de obicei se ruga de Mihai sa il ajute sa caute , insa Mihai mesteca preocupat o guma pe care recent a dezlipit-o din spatele bancii.
   Cautarile au tinut o saptamana daca nu si mai mult , timp in care Andrei avea cearcane de 5 mm , noptile petrecandu-le “croind” un plan prin care sa obtina media 10.
   Intr-o zi , cand au ajuns acasa , Mihai si-a deschis intamplator sertarul unde isi tinea cartile , care cred ca nu a mai fost deschis vreodata.Acolo….nu cred ca va puteti imagina ce a gasit .Pe langa praf si ..mult praf , in dreptul cartii de literatura …se aflau .. cheile.Cheile de la casa?NU!Nici pomeneala! Cheile profesoarei de romana.
     


  Va intrebati probabil cum au ajuns acolo si va asteptati sa va raspund logic , insa .. sincer sa fiu…nu am nici cea mai vaga idée.Poate sa fie o minune , desi nu cred , pentru ca nu suntem in basme , poate sa fie neatentie , neatentia lui Mihai , graba lui si nepasarea fata de lucrurile agonisite , sau poate sa fie doar…doar NOROC.Prefer aceasta explicatie …
  Asadar norocul nu se cauta , norocul este intamplator , firesc . Ghinionul este intamplator , firesc.
  La fel ca Ion Luca Caragiale , nu stiu ce s-a intamplat cu eroii mei , banuiesc doar ca Mihai a avut o medie de 10(unica medie de 10) si ca Andrei s-a chinuit in continuare sa se lupte cu …ghinionul.